Se Schnytlikem v kuchyni

Previous Post:   Next Post:

Čokoládové soufflé ovoněné pomerančem

Miluju čokoládu. Mléčnou. Tučnou a sladkou. Tu, co do ní nemusíte kousat. Tu, co se hned rozpustí v puse (nebo v ruce, když nejste dost rychlí). Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je sice kvalitnější, ale mne prostě neuspokojí. Nemůžu jí sníst dostatek. Množství potřebné k uspokojení mé čokoládové touhy se úměrně zvyšuje s přísunem mých dvou úplně nejvíc nejoblíbenějších čokolád. Docela obyčejná Diary Milk je jednou z nich (ale nesmí být z Polska!). Preferuji 200g balení, menší nemá smysl, protože tabulka této velikosti do mne zahučí během 15 minut. Tou druhou je Terry’s Chocolate Orange. Moc mě baví oddělování jednotlivých dílků čokoládového pomeranče. Vnitřní boj o to, jestli sníst hned nebo až za chvíli, vždy prohraju. Momentálně trpím. Trpím nedokonalým zásobováním místního „anglického“ shopu a akutním nedostatkem obou zdrojů potěšení. Abych alespoň částečně ukojila své potřeby, vrhla jsem se na výrobu čoko soufflé s pomerančovým aroma.

Základní recept na čokoládové soufflé jsem regulérně obšlehla od Marka Bittmana. Příprava není náročná ani na suroviny, ani na zručnost. To říkám proto, že běžné cukrářské a pekařské úkony jsou pro mne téměř nadlidským výkonem, ale tohle jsem zmákla. A i když vím, že samochvála smrdí, myslím, že jsem to zvládla na jedničku s hvězdičkou :o)

Suroviny na 4 kousky:
3 vejce
70g jemného cukru krupice
60g čokolády (šoupla jsem tam 85% co zbyla od Vánoc)
1/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
máslo a cukr na vymazání ramekinů
kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče

Postup:
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a necháme lehce vychladnout.
Předehřejeme troubu na 180°C, vymažeme máslem a vysypeme cukrem ramekiny.
Vyšleháme žloutky s cukrem do světlé husté kašovité hmoty – nevím, jak lépe to pojmenovat.
Z bílků, špetky soli a prášku do pečiva ušleháme tuhý sníh.
Do žloutků zapracujeme čokoládu, strouhanou pomerančovou kůru a na konec sníh.
Vlijeme do ramekinů (do 3/4 objemu) a pečeme 20 minut.

Ihned podáváme, nejlépe s kopečkem dobré vanilkové zmrzliny nebo se smetanou (tekutou, vyšlehanou, jak je libo, ale hlavně tučnou a opravdickou!)


Štítky:, , ,

Posted in Umaštěné zápisky z kuchyně 9 years, 10 months ago at 19.19.

16 comments

16 Replies

  1. Tohle je nejvíc nejlepší nejen na jedničku s hvězdičkou, tohle je rovnou na dvakrát podtrženou :)

  2. Terezko děkuji, ale pečící blondýně nesahám ani po kotníky. Budu si ji muset pozvat, aby mi dala nějaké lekce cukrařiny ;o)

  3. krásne napenené soufflé… a tie čokoládovo upečené okraje… Shnytlik, ďakujem za malé nedeľné mučenie :-) idem si urobiť aspoň horúcu čokoládu .-)

  4. No, moooc hezké. A pak, že máme stejné nápady :-))) A máš krásné mističky :-)
    P.

  5. To je krásné :) 85% čokoláda by mi tu od Vánoc nevydržela. Už abych se to taky naučila. A pořídila ramekiny. Už jsou vyhlídnuté :)
    Pečící blondýna má samozřejmě taky velmi elegantní kousky a až to všechno, co mi tu předkládáte, vyzkouším, budu si to taky muset sama sníst a pak hodně cvičit… Prý člověk, který má rád dobré jídlo, je na hubnutí ideální, pokud nemá zároveň rád sladké. A to já mám.

  6. Uf, moc se ti to povedlo. Jjdu si aspoň urvat kus čokolády.
    Mam taky pomerančovou ;-)

  7. Viki, horká čokoláda není vůbec špatná záplata :) A k tomu balíček piškotů a člověk je v sedmém nebi :o)

  8. Papajo, čas od času se trefíš do stejného a jsi prostě rychlejší :)
    Mističky jsou z místního supermarketu, nakoupené trochu s nedůvěrou, ale potřebovala jsem je hned a teď. A vůbec nelituju! :o))

  9. Vlaďko, čokoláda vydržela, protože zapadla za sklenice s medy a já ji nestačila zpracovat do pralinek :o)
    Pečící blondýna má jediné štěstí, že Koblih na dorty, zákusky a koláče moc není a že si neumím představit sníst celý dort sama. Jinak by byla zodpovědná za můj potenciální váhový přírůstek :o)
    Ramekiny se chystám o víkendu využít na přípravu snídaně á la Bali.

  10. Bali, díky :) Já mám s pomerančovými čokoládami ten problém, že žádná není tak dobrá jako Terry’s Chocolate Orange. Fakt. Vždycky jsem byla zklamaná :(
    Soufflé bylo jen náhražkou, ale dobrou ;)

  11. Lucka_B Úno 11th 2009

    Schnytlíku, paráda. A ten ramekin, ten by se mi v kuchyni také pěkně vyjímal:-) Naštěstí mám při ruce ještě kousek fluden koláče podle Terezky a tak při pohledu na obrázek aspoň tak netrpím:-)

  12. Já si myslím, že by bylo nejlepší na pečící blondýnu svést úplně všechno. Co vy na to? :)))
    Lucko_B, nebyla by fotka? by mě zajímala…. :)

  13. Lucka_B Úno 14th 2009

    Terezko, no on už je tam jenom takový zřícený zbyteček, ale zkusím to naaranžovat a pošlu ti jí:-)

  14. Terezko, pečící blondýna může úplně za všechno :-) A hlavně za epidemii pečení (minimálně v naší domácnosti).

  15. Lucko_B na ten koláč si brousím zuby už dlouho, ale stále jsem neshromáždila dostatečný počet jedlíků. Možná na něj dojde řada o Velikonocích :-)

  16. Lucka_B Úno 16th 2009

    Schnytlíku, jedlíků je třeba opravdu mnoho, je to veeelmi vydatné, ale po dlouhém půstu před Velikonoci se to bude hodit:-) Dala jsem na přání Terezky obrázek svého výtvoru na náš blog…