Se Schnytlikem v kuchyni

Previous Post:  

Malinový velikonoční beránek

Při pohledu z okna se to vůbec nezdá, ale Velikonoce se kvapem blíží. Po období půstu přichází čas hlavičky, vajec ve všech možných podobách, mazance, jidáše. A velikonoční beránek patří na slavnostně prostřený stůl též. Klasické piškotové těsto se však příliš nekamarádí s mou formou. I hledala jsem, co do ní nacpat, aby beran měl po upečení hlavu i zadek a nemusela jsem odpadlé součásti podpírat špejlemi a nedostatky krýt čokoládovou polevou.

Našla jsem recept, otevřela spíž a zjistila jsem co? No, že nemám podstatnou surovinu – kakao. Tehdy se mi tam však povalovalo balení mrazem sušených malin, které jsem s nadšením zakoupila, abych zjistila, že jsou příšerně kyselé. Z pokusu zoufalce se stal poměrně populární moučník.  V průběhu roku ho peču v dortové formě a pro hosty ještě mažu ganache a pokládám čerstvými malinami.
Původní recept: Double Chocolate Valentine z knihy: Rose´s heavenly cakes, Rose Levy Beranbaum. Používám jen recept na těsto.

Suroviny:
42g mrazem sušených malin (stačí prášek; původně kakao)
118g horké vody
4 žloutky
44g vody
3/4 lžičky vanilkového extraktu
156g hladké mouky
200g jemného cukru (krupice, můžete trochu ubrat)
2a1/2 lžičky pršku do pečiva
1/2 lžičky soli
128g rozpuštěného másla

Postup:
Předehřejeme si troubu na 175°C. V misce smícháme maliny s horkou vodou a dáme stranou. V další smícháme žloutky, s vodou (44ml) a vanilkovým extraktem.

V míse promícháme mouku, cukr, prdopeč a sůl. Přidáme máslo, maliny a lehce promícháme. Postupně přidáme směs vajec a dobře promícháme. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme 30-40 minut, dokud testovací špejli nevyndáme suchou. Necháme vychladnout a je-li libo potřeme ganache, ozdobíme malinami.

Štítky: , ,

Posted in Umaštěné zápisky z kuchyně 11 years ago at 12.40.

Add a comment

Comments are closed.