Se Schnytlikem v kuchyni

Previous Post:   Next Post:

Perličky a mango

A jaké bylo spráně řešení minulé hádanky? Uhodl jste někdo? Odpovědi byly velice vtipné, ale všichni jste byli vedle jak ta jedle.

Správná odpověď? Tapioka, přeci. Malé bílé perličky nejsou nic jiného než škrob získaný z kořenů manioku. Namočením a následným vařením se z děsně tvrdých kuliček stanou korálky průhlené a měkké. Jsou parádní pro přípravu dezertů (pudinkového typu) jako zahušťovadlo a zároveň k oživení textury. Tapioka nemá vlastní chuť, takže se nemusíte bát, že by se s něčím tloukla. Hojně je využíváná při přípravě dezertů v Asii, zejména pak v Thajsku, ale v její zakonzervované mléčné podobě jsem se s ní setkala v Anglii. Bylo to poněkud podivné setkání, ale struktura mne natolik zaujala, že jsem si po mnoha a mnoha letech dala tu práci a sáček tapioky sehnala. A jak to dopadlo? No parádně :)

Tapioku (100g) jsem nasypala do hnku, zalila studenou vodou (300ml). Po třech hodinách jsem zalila kokosovým mlékem (300ml), přidala špetku soli a asi 3 lžíce třtinového cukru. Pomalu, ale opravdu velice pomalu a za občasného míchání vařila asi hodinu. Perličky změkly, nabyly na objemu a celá směs získala konzistenci hustého pudinku. Odstavila a nechala zchladnout na pokojovou teplotu.  Během čekání jsem se pokusila vypreparovat pecky ze dvou kousků manga a nakrájet je na úhledné kousky (taky s tím stále bojujete?), což se mi samozřejmě zase nepovedlo, ale snaha se cení, ne? Pak už jen stačilo navrstvit do skleniček a dát vychladit.

Několik poznámek na závěr: Tapioka, na kterou jsem narazila byla opravdu drobounká. Uvedené časy přípravy jsou jen orientační. Cílem nebylo vytvořit přeslazený dezert a mango bylo opravdu zralé, proto jsem použila malé množství cukru a příště bych ho klidně vynechala úplně.    

Štítky:, , , ,

Posted in Umaštěné zápisky z kuchyně 9 years, 12 months ago at 8.38.

6 comments

6 Replies

  1. Jednorožec Dub 1st 2009

    Paní J na tapioca pudding vzpomíná s mírným úšklebkem. Překrmili jí tím kdysi ve školní jídelně. Říkali prý tomu opovržlivě, nicméně velmi deskriptivně, „frog spawn“.

  2. Pokud paní J vzpomíná na tapioca pudding v podobě, v jaké jsem se s ním poprvé setkala já, tak se úšklebku nedivím :) Ale myslím, že si tapioca zaslouží, aby její pokřivená pověst byla narovnána.

  3. Tak s mangem jsem též neuspěla…když není moc zralé, jde nakrájet úhledněji, ale to zas není dobré…
    Tapioka a ságo jsou různé pojmy pro to samé, jak jsem se snad správně podívala – ale může být z různých druhů palem a cykasů, čili pak i jiná konzistence, chuť (nechuť), třeba v Německu se hodně dělalo umělé – z bramborového škrobu. To je pak asi více „blemcavé“ a souvisí s těmi jídelnami…Jinak pravé se nerozvaří…průhledné perličky jsme mívali v ovocné polévce na Rujáně i v 60. letech :) Chuť nemělo, ale bylo to divné, jak ta žabí vajíčka:)

  4. Rozdíl mezi tapiokou sagem je jen v jejich původu, konzistence mi přijde stejná, chuť, žádná, vlastně taky :)
    Němci jsou přeborníci ve výrobě Ersatz (a na výrobku tuto skutečnost uvedou), tak mě ani nepřekvapuje, že se (bramborové) perličky objevily v polévce :-)

  5. Martina Čvn 17th 2009

    Ahoj, kde jsi koupila tapiokové perličky? Už dlouho je sháním, a nemůže je sehnat. Díky moc

  6. Martino,
    u nás je měli v super-hyper mezi oříšky, semínky a jinými lahodnostmi v koutku zdravé výživy. Hádám, že v Čechách by se dala tapioka sehnat buď v nějaké prodejně se zdravou výživou nebo u nějakého „vybavenějšího a osvětu šířícího vietnamce“. Myslím, že víc tipů se najde u Mr. Cuketky.